Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Wat is mindfulness?
Mindfulness is bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het helpt je om uit de automatische piloot te stappen en meer rust en focus te ervaren. Door je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op te merken zonder ze direct te willen veranderen, vergroot je je veerkracht en mentale welzijn. Het wordt vaak toegepast in meditatie, maar je kunt het ook integreren in alledaagse activiteiten zoals eten, wandelen of ademhalen.
Hoe helpt mindfulness?
Mindfulness helpt je om bewust stil te staan bij wat je voelt, zonder er meteen door meegesleept te worden of het te willen veranderen. Je leert niet alleen stress en piekergedachten los te laten, maar ook spanning en ongemak beter te verdragen. Dit vergroot je zelfbewustzijn, waardoor je anders kunt omgaan met emoties en keuzes leert maken die echt bij je passen. Je slaap kan verbeteren en je ontwikkelt meer oog voor kleine momenten, waardoor je daar bewuster van kan genieten. Ook kun je je minder overweldigd voelen door prikkels en verwachtingen, zowel van jezelf als van anderen. Uiteindelijk kan mindfulness meer balans brengen, omdat je de realiteit bewuster en met meer veerkracht tegemoet leert treden – zowel in de prettige als in de moeilijke momenten.


Voor wie is mindfulness?
De mindfulness training is geschikt als je meer rust in je hoofd en lijf wilt en je meer wilt leren loslaten. Heb je last van stress, piekeren, angst, paniek, somberheid of onverklaarbare pijnklachten? Dan kan deze training je helpen. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness terugval in depressieve klachten kan voorkomen.
Wat gaan we doen in de mindfulness training?
In een groepstraining van 8 wekelijkse bijeenkomsten, op basis van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT), ga je leren hoe je mindfulness kan toepassen in je dagelijks leven. Tijdens de training zullen we veel oefenen. Deze training combineert oosterse meditatietechnieken en yoga-oefeningen met de westerse psychologie. Zo doen we bijvoorbeeld begeleide aandachts- en concentratie oefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditatie. Daarnaast is er ruimte om ervaringen te delen. Ook buiten de training is het van belang dat je dagelijks, ongeveer drie kwartier tot een uur verspreid over de dag, de tijd neemt om te oefenen, zodat je de aandachtsoefeningen leert integreren in je eigen leven.
De eerstvolgende training start in mei 2025 en is gepland op 8 vrijdagen van 9.30u tot 12.00u: 9, 16, 23, 30 mei, 6, 13, 27 juni en 4 juli.
Voor cliënten die in behandeling zijn bij Iris van Bekkum Psychologie, of bij praktijk Casa Luna, valt het mindfulness traject onder vergoede zorg in de basisverzekering. Andere geïnteresseerden kunnen contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.
